Platser och utflykter i Antalyaområdet - Turkietresor.se
 • Min Resa
 • Vi ringer upp dig
  Namn Efternamn
  Telefon nummer
  E-mail
  Call Date
  När önskar ni bli uppringd?
  Send_Callback

 

Historiska platser och utflyktsmål i Antalya-området


Den turkiska halvön Anatolien kallades tidigare Mindre Asien. Under antiken fanns här många stora städer och ett stort antal av dem har grävts fram och delar av dem restaurerats. För den historieintresserade finns därför massor historia att ta del av. Här nämner vi några av de viktigaste platserna. Några kan du uppleva tillsammans med oss och andra kan du besöka på egen hand.

Behöver du hjälp med att arrangera en utflykt kan du kontakta oss eller fråga din guide på plats i Turkiet.
Vi hjälper dig gärna! 

Aspendos

Stadens stolthet är den stora teatern. Den är mycket välbevarad, närmast identisk med hur den såg ut då den byggdes för 1800 år sedan. Under sommarkvällar används den fortfarande till stora föreställningar med teater, balett, konserter och dansshower som många tar sig till från världens alla hörn. Scenväggen är mycket välbevarad, med miniatyr-tempel och nischer där det en gång stått statyer. Aspendos ligger 44 km öster om Antalya.

Phaselis

Staden ligger 17 km väster om Kemer och hade sin storhetstid omkring år noll, då den var en blomstrande hamnstad och besöktes av såväl kejsare Hadrianus som Alexander den store. Staden byggdes runt tre hamnar och mellan två av dem går en gata belagd med marmor. Längs denna gata ligger flera intressanta byggnader, bl.a. en teater och ett badhus som blev uppvärmt med hypokaust (varmluft som cirkulerar i luftkanaler eller håltegel under golvet.

Hierapolis

Staden ligger vid Denizli, på platån ovanför Taurusbergen, cirka tre timmars körning från Antalya. Staden grundades år 190 f.Kr. av Pergamons kung Eumenes II och var känd för sina textiler. Här finns bland annat rester av två romerska bad och en stor teater. Den stora gravplatsen (nekropolis) med sina fantastiska mausoleer är stadens näst största attraktion. Den största attraktionen är baden som besöks flitigt av såväl turister som lokalbefolkning. De mineralrika underjordiska källorna har under alla tider dragit till sig besökare och har bl.a. skapat det unika Pamukkale, de enorma kalkformationerna som idag står med på UNESCOs världsarvslista.


Yanartaş - Chimera

Platsen är en del av det 2 377 meter höga berget Tahtalı Dağ, även kallat Lycian Olympus. Här brinner eviga eldslågor. Underjordiska gaskällor har sedan urminnes tider strömmat upp från bergssprickor, som gör att de kommer upp eldslågor mellan bergssprickorna. Några få stenkonstruktioner berättar att platsen har besökts under minst 2 000 år. Området kallas Chimera – efter det eldsprutande sagodjuret Chimaira (delvis orm, get och lejon). Det ligger 50 km från Kemer och man når området via en kilometerlång trappa.

Myra

Staden låg i det som tidigare var provinsen Lykia och hade sin storhetstid 200-300 år e.Kr.  Myra var en viktig hamnstad och huvudstad i biskopsdömet. Biskop S:t Nicholas med flera hade säte här. I förromersk tid (600-200 år f. Kr.) blev de berömda lykiska bergsgravarna uthuggna. Det centrala Myra ligger under dagens Demre, en vanlig turkisk stad.

Borgen i Alanya

Är du i Alanya, är borgen en sevärdhet du inte bör missa. Den byggdes av seldjukerna på 1200-talet som en försvarsfästning och upptar stora delar av den stora klippan som sticker ut i havet mitt i staden. Det var i detta område det ursprungliga Alanya låg. Delar av fästningen kan man besöka och där finns bl.a. ett museum. Från muren har man också en fantastisk utsikt över Alanya med bergen i bakgrunden. En annan av stadens stoltheter är Kızıl Kule, det åttakantiga röda tornet byggt av Sultan Alaeddin Keykubad. Därifrån har man en fantastisk utsikt över havet och västra/östra Alanya.

Antalya

Den romerska hamnstaden heter i dag Antalya och har över en miljon invånare. Förutom ett livligt folkliv med en spännande blandning av det västliga och orientaliska, är staden väl värd ett besök för sin historia. Det imponerande stadsmuséet rymmer arkeologiska skatter från bronsåldern, ett stort antal konstföremål från grekisk och romersk tid och intressanta föremål från det Osmanska riket. En annan sevärdhet är Hadrianusporten – ett vackert byggnadsverk i marmor som uppfördes till ära för kejsare Hadrianus som besökte staden år 130 e.Kr.  

Perge

Om du vill få en god uppfattning över hur en romersk stad var byggd och fungerade bör du besöka Perge. Här finns exempel på vattenkanaler, offentliga bad med mosaik och hypokaustsystem (varmluft som cirkulerar i luftkanaler eller håltegel under golvet) m.m. Den äldsta byggnaden från hellenistisk tid är porten med tvillingtornen som var ingången till marknadsplatsen. På den tiden fanns många butiker i fördjupningar i stadsmuren. Perge ligger öster om Antalya.

Side

Mitt i semesterstaden Side ligger ruiner från en av Romarrikets största hamnstäder. Vid ingången till den gamla staden omges du av mäktiga utgrävningar, bl.a. har stadens ursprungliga huvudport och en av huvudgatorna grävts ut. Museet i Side har sarkofager och konst från grekisk och romersk tid och den stora amfiteatern används fortfarande. Här kan du uppleva allt från teater och popkonserter till italienska operor. Vid hamnen står resterna av Apollontemplet, ett fridfullt och vackert ställe där man kan njuta av solnedgången.

Termessos

Denna stad var den viktigaste i regionen Pisidia, norr om Attalya (dagens Antalya). Idag finns här en nationalpark. Alexander den store var speciellt intresserad av Termessos men ansåg att den var för stor för att angripas. Staden är väl värd ett besök, inte bara för sina utgrävningar och den fantastiska utsikten över hela området, utan är även en av de mest intressanta städerna i Turkiet från den tidsperoden.

Olympos

Olympos ligger 90 km sydväst innan Antalya, (ca 30 km från Kemer) och är en av de första städerna i det antika Lykiska riket. Staden delas i två delar av floden Akcay. En gång i tiden var Olympos en hamnstad, något som förklarar varför man hittar kapteners sarkofager här.