Ännu mer om Turkiet - Turkietresor.se
  • Min Resa
  • Vi ringer upp dig
    Namn Efternamn
    Telefon nummer
    E-mail
    Call Date
    När önskar ni bli uppringd?
    Send_Callback

 

Den turkiska kusten


Turkiets kust har under en längre tid varit ett favoritresmål för skandinaver. Här njuter man av de ändlösa stränderna, vänligheten och den goda maten. Här är servicen personlig och trevlig, priserna mycket attraktiva och dagarna fylls av annorlunda upplevelser. Atmosfären är avslappnad med en antydan av det orientaliska.

Soldyrkarna och badälskarnas dröm


Här på sydkusten finns de bästa stränderna. Det finns stränder för barnfamiljerna som vill ha långgrund sandstrand, vattensportsentusiasterna, de nöjeslystna, och alla som bara vill slappa i en solstol i vattenbrynet och njuta av livet. Man kan också tillbringa dagen ute på havet längs klipporna, göra badstopp i fina vikar med kristallklart vatten, bada och ha det trivsamt med god mat. Vattnet är klart och fint, ibland nästan blågrönt, därav namnet "den turkosa kusten". Pinjeskogen sträcker sig nästan ner i vattenbrynet där badbåtarna guppar och medelhavet är som mest inbjudande.

Det är roligare att shoppa för halva priset


Turkiet är shoppingälskarens paradis; modekläder, skinn och guld – allt till lägre priser än vad vi kan drömma om här hemma. Här finns orientaliska mattor, vävda och knutna mattor kan bli dina för ett riktigt bra pris. Handel och prutning är en folksport i Turkiet!

Restauranger och nöjen


Restaurangutbudet är stort i kebabens hemland. Variationen är stor - från restauranger med utsökt kök och service med allt från lokala små tavernor till trendiga rockcaféer. Utbudet av underhållning varierar från moderna discotek och nattklubbar till magdans - här finns något för alla.

Geografi och historia


Turkiet är 814.578 km2 stort, alltså nästan lika stort som hela Skandinavien. Det består av högland och slätter (centrala Anatolien), otillgängliga bergsområden (mot Ryssland och mellanöstern) och kusten med bördiga slätter och bergslandskap. Inlandsklimatet är extremt med varma somrar och kalla vintrar, kustklimatet är tempererat. Tre procent av landet ligger i Europa och resten i Asien. Gränsen går genom Istanbul, världens enda stad som ligger i två världsdelar. Istanbul grundades av greker på 600-talet f.Kr. då som Byzantion. Senare bytte staden namn till Konstantinopel och var huvudstad i det Bysantiska riket från år 330 fram till 1453 då den blev Osmanska rikets huvudstad. 1923 flyttade Turkiet huvudstaden till Ankara i samband med republiken Turkiets utropande. Namnet på staden blev officiellt Istanbul år 1926.

Landets historia går flera tusen år tillbaka. Det har varit boplats och krigsskådeplats för otaliga kulturer och folkslag (perser, greker, romare m.fl.). Historiska städer och kvarlevor från svunna tider finns i mångfald, vilket gör Turkiet till ett av de mest spännande länder man kan besöka om man vill uppleva mer än sol och bad.

Folk


Turkarna är ett stolt och vänligt folkslag. Deras värderingar är mer traditionella än våra, men de är mer västligt orienterade än sina arabiska grannar i söder och öster. I Turkiet ser man både traditionell klädsel och europeiskt, modernt klädda människor. Den turkiska kulturen omfattar både det nya och det gamla. Som turist blir man berörd över den omedelbara vänlighet och värme som man möter här. Man känner sig hjärtligt välkommen och det är lätt att umgås över de kulturella gränserna.

En aktiv semester


Om du inte bara vill ha lata dagar med sol och bad finns det mycket att välja mellan. Vattensporter som paragliding, vattenskidor, vindsurfing och dykning är populärt. Från turistorterna har du även nära till både natur och landsbygd och här finns floder som är bra för rafting om du vill ha fart och spänning. Vill du ha en lugnare form av rafting är ”familjerafting” ett bra alternativ.


Mat och dryck


Den som tycker om god och varierad mat, trivs i Turkiet. Det turkiska köket är ansett som ett av de mest inflytelserika i världen och har inspirerat till mattraditionen på Balkan, Grekland och stora delar av mellanöstern. Det första vi tänker på är förstås kebab, som här kan innebära en lång rad olika kötträtter. Dôner kebab påminner mest om den vi äter hemma. Men kebab finns i alla varianter och består av lammkött med olika tillbehör. Turkiets variant av pizza är "pide", en lite mindre variant än vad vi är vana vid. "Meze" är ett slags smörgåsbord som består av många smårätter och är vanligt som lunch eller förrätt till middag. Anisbrännvinet "raki" blandas ut med vatten och dricks i alla tänkbara sammanhang, gärna till middagen eller som en kall förfriskning.

Islam


Gud heter Allah på arabiska. Religionen heter islam och dess troende heter muslimer efter islams skapare profeten Muhammed, som var den sista av Guds profeter efter Abraham, Moses och Jesus. Gemensamt för islam och kristendomen är tron på samma Gud, tron på himlen och helvetet, tron på domen och på ett liv efter detta. 

Islam har fem grundpelare som är islams fundament och sammanfattar den muslimska läran. Enligt traditionen uppmanade Muhammed alla muslimer att följa dessa fem grundpelare och de nämns ofta i Koranen. Dessa fem pelare är; trosbekännelsen, tidebönen, allmosan, fastan och vallfärden till Mekka. Islams heliga bok heter Koranen och skiljer sig från de flesta bibelska skrifter eftersom den säger sig vara Guds ord.

Moskéer finns på många platser och besöks av många vid fredagsbön och högtider. Böneutrop från moskéernas minareter sker fem gånger om dagen då man kallar till bön. Innan man går in i en moské tar man av sig skorna och kvinnor täcker håret. Vid bön skall man först rena kroppen och därefter tvätta sig om händer, fötter och ansikte. Kvinnor och barn ber i en egen avdelning avskilt från männen. Vid bön vänder man sig mot Mecka, den heliga staden. I moskén är det ganska kalt på väggarna eftersom det enligt islam är  förbjudet att tillbe något som är avbildat. Där finns dock heliga skrifter från Koranen, bilder på Mecka och den heliga stenen Kaba, som man bör besöka minst en gång i livet – Pilgrimsfärden.

Islams tidsräkning är inte densamma som vår kristna tidsräkning; den ligger 622 år efter vårt räknesätt. Enligt historien blev profeten Muhammeds tro helt accepterad den 20 december 622 e.Kr. och därmed den nya utgångspunkten för islams tideräkning. 

I små städer och ute på landsbygden håller man fortfarande fast vid religionen och traditionerna medan man i större städer inte utövar religionen i samma omfattning.

Ramadan


Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern och den heliga fastemånaden, som är en av islams fem pelare. Genom att från gryning till skymning helt avstå från mat, dryck och intimt umgänge ska muslimer som deltar i fastan lära sig tålamod och ödmjukhet och öka sitt medvetande om religionen.

De ber till Allah (Gud) fem gånger om dagen och önskar då förlåtelse för gångna synder och vägledning för att leva rättfärdigt och rena sig själva genom avhållsamhet och goda gärningar. Alla förväntas uppträda väl, ge allmosor, högakta sin familj och undvika våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och ryktesspridning. 

Ramadan är också en tid för festligheter då familjer, släktingar och vänner träffas för att bryta fastan eller äta senare måltider tillsammans. Företag sponsrar banketter för medarbetare och kunder. Bättre bemedlade personer dukar upp och delar ut mat till den som inte har råd eller hinner hem innan solen går ner. Gator och byggnader dekoreras. Ramadan följs av högtiden Şeker Bayramı (sockerfesten).

Enligt den gregorianska kalendern flyttas tidpunkten för ramadan tillbaka med omkring elva dagar varje år eftersom den muslimska kalendern är en månkalender. Muslimer tror att ramadan är en lyckobådande månad eftersom Gud, för profeten Muhammed, uppenbarade de första verserna i islams heliga skrift Koranen.