Det turkiska köket - Turkietresor.se
 • Min Resa
 • Vi ringer upp dig
  Namn Efternamn
  Telefon nummer
  E-mail
  Call Date
  När önskar ni bli uppringd?
  Send_Callback

 

Mat och dryck - Det turkiska köket


Det turkiska (ottomanska) köket räknas som ett av de mest inflytelserika i världen och maten brukar beskrivas som enkel men välsmakande. Frukosten är en lätt måltid, vanligtvis serveras vitt bröd, sylt, honung, tomat, gurka, ost och oliver. Middagen är inte bara en stund då man äter utan också en tid då man umgås och diskuterar.

Turkarna dricker gärna Rakı till maten. Detta är nationaldrycken och påminner om den grekiska Ouzon. Den framställs genom att man bränner sprit av druvskal och tillsätter sedan anis som kryddning. Det mest kända ölmärket är Efes.

Vill du ha ett smakprov på det mångfaldiga turkiska köket, prova meze (förrätter) som ofta serveras tillsammans med Rakı. Det är en samling spännande sallader, yoghurtblandningar, fyllda grönsaker m.m. och kan sägas vara den turkiska motsvarigheten till spanjorernas tapas. 

Efterrätterna är ofta väldigt söta och har fantasirika namn, som exempelvis ”den älskades läppar” (dilberdudağı) och ”kvinnonavel” (hanım gobeği). En av de vanligaste bakverken är Baklava, som är gjord på filodeg och fylld med pistage- och valnötter, samt dränkt i sockerlag.

Glöm inte heller att prova turkiskt kaffe som är starkt och serveras i små koppar och ska vara “sött som kärleken, hett som helvetet och så tjockt att man kan gå på ytan”. Te dricks däremot i små glas och är en viktig del av det dagliga livet för de flesta här. Det är vanligt att man blir bjuden på äppelte eller turkiskt te när man är ute på shoppingtur.

Några kända turkiska maträtter


Sigara Böreği - smördegsrullar med fetaost.
Imambayıldı - en lök och tomatfylld aubergine.
Döner Kebap - väldigt vanligt och kort och gott strimlat kött som serveras i bröd.
Adana Kebap - en  stark köttfärs som serveras på spett.
Şiş Kebap - kött på spett.
Ton Balığı - tonfisk.
Karides - räkor.
Kalamar - bläckfisk.

7 turkiska rätter du inte vill gå miste om!


Det turkiska köket är färgstark och spännande där mattraditioner är en viktig del av kulturen. Turkisk mat är väldigt varierande, oavsett om du äter kött och fisk eller är vegetarian eller vegan så kan du hitta många smakfulla favoriter i det stora urvalet av rätter.

I klassiska turkiska maträtter får bra och färska råvaror komma till sin fulla rätt. Kanske känner du redan till kebab? Även om detta är den maträtt Turkiet kanske är allra mest känt för så finns det otroligt mycket annat man bör prova!

Här på Turkietresor har vi självfallet smakat på det mesta. För att göra det enkelt för dig att botanisera i det stora utbudet av maträtter vill vi här tipsa om sju typiska rätter du inte bör gå miste om på Antalyakusten.

MENEMEN - TURKISK ÄGGRÄTT
Menemen är en äggrätt som ofta serveras till frukost, brunch eller lunch. Det liknar en slags äggröra, eller den mexikanska rätten “Huevo Rancheros”. Menemen tillagas och serveras i stekpanna och består av hackade tomater, ägg och olika grönsaker som paprika och lök. Det pratas ofta om huruvida den ska tillagas med lök eller utan. Oavsett den eviga diskussionen så är detta en storfavorit på frukost- och brunchbordet!


MANTI - TURKISK RAVIOLI
Manti kan beskrivas som en turkisk ravioli. Man kavlar ut en vetebaserad deg som delas upp i små fyrkanter som fylls med kryddat kött. De små fyrkanterna viks ihop och kokas därefter blandas degknyterna med en yoghurtbaserad sås och serveras ofta med en olje-eller smörbaserad sås på toppen. 


PIDE - TURKISK PIZZA
Turkiet har sin egen version av pizza – Pide! Pide är ett tunt och avlångt bröd som fylls med mycket gott, det kan vara kött, ost, grönsaker och ägg. Bara fantasin sätter gränser.


BEYTI - KEBAB
Många förknippar kebab med Turkiet – och självklart är det här du hittar den bästa kebaben. Beyti lagas av en färs på nöt eller lamm som grillas på spett och serveras i uppskuret bröd med yoghurt och tomatsås.


IMAN BAYILDI & KARNI BAYILDI - FYLLD AUBERGINE
Två klassiker som du hittar både på finare restauranger och i de små gatuköken. Imam bayildi görs på aubergin som steks tills den blir mjuk och därefter fylls med hackade tomater och andra grönsaker. Denna rätt serveras ofta kall på mezebordet (turkisk tapas med kalla rätter). Karni Yarik är en liknande rätt som innehåller kött och tomater men som serveras varm. Namnet Imam Bayildi betyder “Imamen som svimmade” för att han tyckte maten var så god.


MERCIMEK KÖFTESI - LINSBIFFAR
Mercimek Köftesi är veganska linsbiffar med bulgur. Biffarna kan tillagas på många olika sätt och serveras i många olika sammanhang, till exempel som förrätt eller som en rätt på mezebordet. Som huvudrätt serveras den ofta med tzatziki, sallad och bröd.


KÜNEFE – DESSERT MED OST
Det kanske låter konstigt att blanda in ost i en söt dessert? Kanske, men detta är faktiskt en av våra absoluta favoriter. Künefe tillagas av riven, nudelliknande filodeg, ost och socker. Desserten steks och toppas ofta med pistagenötter. Denna rätt är inte så enkel att få tag på i Sverige så se till att testa Künefe när du får chansen.


Detta var sju av Turkietresors favoriter – det finns självklart många många fler spännande rätter som är värda att testa. Turkiet är med andra ord ett mecka för matintresserade turister. Smaklig måltid!