Shopping i Turkiet - Turkietresor.se
 • Min Resa
 • Vi ringer upp dig
  Namn Efternamn
  Telefon nummer
  E-mail
  Call Date
  När önskar ni bli uppringd?
  Send_Callback

 

Shopping i Turkiet


Att shoppa i Turkiet är roligt. Varorna som säljs är ofta av god kvalitet oavsett om man väljer att handla något som liknar en kopia eller inte. Utbudet i de större orterna är stort och priserna är låga. Här finns allt från stora gallerior till små mysiga butiker och basarer.

De traditionella basarerna består av små butiker som säljer det mesta. I ett myller av människor som vill fynda visar butiksägaren upp sina varor både i och utanför butiken; lampor, väskor, smycken, sjalar, kryddor och naturligtvis skor och kläder. Titta gärna lite extra på varan du tänker köpa, det är inte säkert att den är äkta även om försäljaren i basaren försäkrar dig om att den är det.

Populära prisvärda produkter


Det är mycket populärt att handla kopior av märkeskläder, skor och väskor i Turkiet. Kopiorna är tillverkade lokalt och är kända för att vara av bra kvalitet. Om du vill köpa detta är upp till ditt eget samvete och moral. Andra populära varor är guld, silver, skinn och orientaliska mattor. De orientaliska turkiska mattorna är handgjorda enligt gammal turkisk tradition och tar allt från månader upp till år att tillverka. De håller god kvalitet och priset är betydligt lägre än vad du behöver betala i Sverige för samma matta.

Äkta varor i skinn av alla de slag. Guld och silver håller också mycket god kvalitet och kan köpas billigt i Turkiet. Guldet består oftast av 14 karat men det finns även smycken av 18 och 24 karat. Tänk på att få med ett godkänt äkthetsbevis om du handlar guld. Kom också ihåg att pruta rejält för att göra en riktigt god affär.

Att pruta


Att pruta är en sport i Turkiet och oftast kan man pruta ner priset ordentligt när man väl blivit lite varm i kläderna. Utgångspriset är satt med tanke på att det kommer att prutas ner. Jämför varorna mellan olika butiker för att få en uppfattning om vad priset bör vara - är du skicklig kan du få ner priset till 60 % av priset du först fick av försäljaren.

Var ska/får man pruta i Turkiet?


På marknader och butiker där varorna är placerade ute på gatan och/eller utanför butiken förväntas man pruta. Har butiken däremot en kassaapparat och inga varor utanför butiken är det inte tillåtet att pruta. I de större galleriorna liknande våra hemma i Sverige är det inte heller tillåtet att pruta.

Skor, kläder och handdukar


Kläder, skor och väskor är billigt - men som i de flesta andra länder varierar priserna beroende på kvalité. Priserna är generellt låga och kvalitén är god. Här följer några exempel:
Sneakers av märket Nike och Adidas eller liknande kostar ca 350-500 kronor beroende på märke. I Sverige landar snittpriset på ca 850 kronor. Önskar man köpa ett par Levi´s jeans ligger priset på ca 400 kronor medan samma modell i Sverige kostar minst 800-900 kronor. Sist men inte minst - badhandduken! Här finns alla möjliga varianter och prisklasser. I genomsnitt kostar en handduk ca 60-70 kronor medan man i Sverige får betala runt 150-200 kronor.
 
Det är ingen tvekan om att man får mycket för pengarna i Turkiet!
 
Källa: https://www.numbeo.com/cost-of-living samt personal från Turkietresor/Tyrkiareiser i Alanya, Side och Kemer.

Ännu flera shoppingtips 
Experttips för de bästa presenterna till dig och dina nära...

Vi har fått flera frågor om shopping i Turkiet och då tänkte vi att det bästa vore att få tips från en riktigt expert. Därför ställde vi några frågor om shopping till vår resvana kollega Anna. Hon har massor av erfarenhet av resor runtom i världen och anses sig själv ha svart bälte i shopping. Enligt Anna är det första du ska göra att boka extra bagagevikt på flyget, sen är det bara att shoppa loss. Här bjuder vi på Annas bästa shoppingtips för de finaste presenterna till dig själv och dina nära.
 
TILL BÄSTA VÄNINNAN
En snygg handväska såklart! Handväskor och skor kan man aldrig få för många av, eller hur tjejer? Turkiet är väskhimlen, så det är bara att shoppa loss i butikerna. Det enda problemet är att de finns så många som är snygga till bra pris så att det är svårt att välja och köper man flera så kan man ofta pruta mer.


 
TILL MAMMA
Hamam-handdukar har i år blivit superinne och har synts i många inredningstidningar. De är ofta svindyra här hemma, men i Turkiet kan man hitta dem betydligt billigare. Här snackar vi multianvändning: strandhandduk, på solstolen, picknickfilt, strandklänning, bordsduk, piffa upp en fåtölj eller som handduk/badlakan som är lätt och ändå har god uppsugningsförmåga.


 
TILL PAPPA, MORFAR OCH FARFAR
Till dessa är det extra svårt att hitta något som de inte redan har. De tycker oftast att de inte behöver något förutom snälla barn och barnbarn (som de redan har). Något som de inte har och inte vet om att de behöver är en Kashmirhalsduk, mycket elegant och piffar alltid upp den tråkigaste outfit.


 
TILL FARMOR
Ett KAP och ett MÅSTE är den vackra handmålade turkiska keramiken som finns i alla möjliga former och färger. Själv har jag ett fruktfat och små skålar som jag använder till godis, tacotillbehör m.m. jag får ofta komplimanger och frågan vart jag köpt dem.


 
TILL LILLEBROR OCH LILLASYSTER
Mjuka paket behöver inte alltid vara tråkiga! Överraska med den store idolens fotbollströja i julklappspaketet. Dessa finns att köpa till bra pris nästan överallt. Köp flera olika och pruta på priset. En klockren succé till den fotbollsintresserade.


 
TILL TONÅRINGEN ELLER BARNBARNEN
Istället för att lägga en sedel i ett tråkigt kuvert, kan du köpa en liten tygplånbok med vackert mönster och lägga den i. Tygplånboken kan användas till allt möjligt när pengarna är spenderade och är ett roligt minne att ha kvar, själv har jag ett lager hemma.


 
TILL HIPSTERN OCH DEN ALTERNATIVE
Haremsbyxor, mycket bekväma och originella. En mycket uppskattad present för både tjej och kille som inte gillar märkeskläder utan vill ha något annorlunda med en personlig touch. Perfekt även för yoga. Finns i alla möjliga glada färger och modeller.


 
TILL KAFFEMOSTERN
Var hittar man några av världens vackraste kaffekoppar om inte i Turkiet (tycker jag i alla fall)! Finns i alla möjliga färger och mönster. Passar även bra att dricka espresso ur. Gör som jag och köp till en liten kaffekanna och turkiskt kaffe, det brukar ofta finnas att köpa i samma affärer som kopparna. Så kan man enkelt koka kaffet på turkiskt vis!


 
TILL FASTER
Turkiska teglas eller varför inte en turkisk teservis? I Turkiet så dricker man te i små glas som ofta är vackert slipade eller målade. Mina barn älskade att dricka läsk i dem vid speciella tillfällen, när de var små. Finns i alla möjliga vackra utföranden. Glöm inte att köpa med turkiskt te hem, det är superbilligt och supergott! Visste du att Turkiet är en av världens största producenter av te?


 
TILL DEN INREDNINGSINTRESSERADE
Ett MÅSTE är en (minst en, själv har jag fem) turkisk mosaiklampa. Är vacker som ett smycke och piffar upp det tråkigaste rummet. Finns i en miljon olika färger, utföranden och modeller. Kan du inte välja så köp flera!


 
TILL RÖKAREN, HIPSTERN OCH INREDNINGSFANTASTEN
Vattenpipor är mycket populärt i Turkiet och börjar även dyka upp här och där i Sverige. En turkisk vattenpipa blir en hipp och exotisk inredningsdetalj även för icke-rökaren.  Kan med fördel inhandlas för en hyfsat billig penning i Turkiet.


 
TILL DEN ROMANTISKE
Varför inte ett smycke till kärleken? Guld är billigt (ofta 14 karat) och smycken är ju minnen som håller livet ut. Här finns allt man kan tänka sig, ringar, halskedjor, broscher, ädla och mindre ädla stenar m.m. Kolla runt var prisnivån ligger i olika butiker innan du slår till på något och glöm inte att pruta!


 
TILL DEN MATLAGNINGSINTRESSERADE ELLER VARFÖR INTE TILL DIG SJÄLV
Kryddor! Turkiet är ett eldorado av kryddor här finns något för alla smaker. Handlas med fördel på marknaderna eller snabbköpet till en bråkdel av vad de kostar hemma. Stalltips: En stor burk Pull biber = chiliflingor som sätter fjong på nästan allt.


 
Kom ihåg att de bästa fynden kan man göra på de lokala marknaderna. Våra reseledare kan ge mer tips och vet var man kan handla olika saker till bra priser.  Glöm inte att pruta!