Praktiska tips till din resa till Turkiet - Turkietresor
  • Min Resa
  • Vi ringer upp dig
    Namn Efternamn
    Telefon nummer
    E-mail
    Call Date
    När önskar ni bli uppringd?
    Send_Callback


ABC inför Turkietresan


Apotek

Apotek heter ”eczane” på turkiska och det finns flera apotek på de flesta orter. Några apotek har nattöppet. På söndagar håller de flesta apoteken stängt men vissa har jouröppet. Vilket apotek som håller jouröppet på söndagar kan man se på en skylt som finns upphängd på samtliga apoteksdörrar.


Bank/ bankomat/ växlingskontor

Bankerna  har i regel öppet mellan 09:00 och 17:00. En del banker har dock stängt för lunch mellan 12:00 och 13:00. Växlingskontor och bankomater finns överallt, men det säkraste är att använda de bankomater som finns utanför en bank då man där kan få hjälp av personalen om problem skulle uppstå.

Barn

Om du reser med barn är det viktigt att alltid hålla dem under uppsikt vid poolen, på lekplatser eller vid hissar. Låt aldrig barnen vara ensamma på balkongen och placera inte stolar eller annat nära balkongräcket så att barnen kan klättra upp på dem.

Dricks

I Turkiet är det vanligt att ge dricks till servitörer, hotellets städpersonal och busschaufförer på utflykter. På restauranger är det vanligt att plussa på 10% av totalsumman. Man brukar dock ej ge dricks till dolmuş- och taxichaufförer.

Elektricitet/Varmvatten

220 volt. Elnätet i Turkiet är ofta överbelastat och kortare strömavbrott kan därför förekomma. Många hotell har egna elgeneratorer men dessa är inte alltid starka nog för att hålla alla funktioner igång. Hotellen har ofta soluppvärmt varmvatten och tillgången kan därför variera.

Fotografering

Det är i regel tillåtet att fotografera i Turkiet men tänk på att det inte är tillåtet att fotografera statliga myndighetspersoner såsom poliser och militärer eller deras arbetsplatser. 

Hav och strand

Kontrollera om det finns ett flaggsystem på stranden du använder, respektera detta och var uppmärksam på väderomslag. Tidvatten och underströmmar kan vara farliga. Observera att det är förbjudet att ta med sig stenar, snäckor eller liknande hem då det kan klassas som historiska föremål.

Internet

Det finns flera internetcaféer på de flesta orter och det kostar från cirka 2 TL i timmen (priset kan variera). Numera finns det också bra internet på de flesta hotell utan avgift.

Kreditkort

De flesta banker har bankomat för Visa, Euro- och Mastercard. Om du har Diners Club kan İş-bankasi hjälpa dig och Akbank tar emot American Express.

Kulturella föremål

Det är förbjudet att ta med sig stenar, snäckor eller andra föremål ut ur landet. Eftersom dessa föremål kan vara antika är de olagliga att föra ut ur landet och ett sådant lagbrott kan leda till fängelse.

Marknad

De flesta semsterorter i Turkiet har en lokal marknad en eller flera gånger i veckan. Marknaden är väl värt ett besök och är populär både bland lokalbefolkningen och turister. På marknaderna hittar man allt mellan himmel och jord. På de flesta marknader säljs bomullsvaror, frukt och grönsaker.

Moskéer

Enligt religionen islam ska man be fem gånger om dagen och böneutropen från minareterna kan du höra över hela Turkiet. Besökare är alltid välkomna in i alla moskéer men tänk på några saker innan besöket; klädseln skall vara ”anständig” dvs. täckta knän, axlar och mage, vilket gäller för både kvinnor och män. Man tar av sig skorna innan man går in och kvinnor bör även bära huvudbonad. Tänk även på att inte besöka en moské under bönestunden och inte heller under fredagsbönen eftersom den anses extra helig. Utanför varje moské hänger en tavla som anger tiderna för bönestunderna.

Vid besök bör man visa vördnad för den heliga platsen och inte störa de som ber. Vill du fotografera inne i moskén rekommenderar vi att du frågar någon ansvarig innan.


Polis

Ring 155 för att kontakta polisen.

Pengar

Den lokala valutan heter turkiska lira (TRY). Du kan betala med Visakort och Mastercard på de flesta ställen, samt ta ut kontanter från uttagsautomater (ATM) för en avgift.

 

Om du vill ta med kontanter hemifrån måste vi uppmärksamma att det på de flesta ställen inte går att växla svenska kronor och vi rekommenderar därför att du tar med euro som kan växlas på posten (PTT) eller på växlingskontoren.

Telefon

För att ringa till Sverige slår man 0046, därefter riktnummer utan första nollan och därefter telefonnumret. Om du ska ringa till Turkiet (utanför landsgränserna) så är landsnummret till Turkiet; 0090.

Transport 


Dolmuş (minibuss)
Minibussen kör bestämda sträckor men har inga fasta hållplatser eller tidtabeller. Det är bara att stå var som helst vid vägen och vinka in bussen. När man sedan klivit på meddelar man vart man ska och betalar till chauffören. Detta är ett billigt och praktiskt sätt att ta sig runt på.

Buss
Mellan städerna kör många långdistansbussar, bland annat till Izmir och Istanbul. Dessa startar på busstationen som heter “Otogar” på turkiska. Bussarna har fasta hållplatser och fasta tider. Det är billigt med buss men priserna varierar bland bussbolagen.

Taxi
Det finns många taxibilar i städerna och de är gula och därför lätta att upptäcka. Alla taxibilar ska ha taxameter och använda denna, kontrollera gärna att den är påslagen under färden. För längre turer, kan man gärna i förväg avtala om ett pris eller höra med flera olika taxichaufförer för att jämföra.

Biluthyrning
Lägsta ålder för att hyra bil är 18 år, giltigt körkort måste då kunna uppvisas. Vi hjälper gärna till med att rekommendera hyrbilsfirmor som vi samarbetar med, vilket gör det enkelt och smidigt vid beställning och betalning.