Helgdagar och högtider i Turkiet - Turkietresor
 • Min Resa
 • Vi ringer upp dig
  Namn Efternamn
  Telefon nummer
  E-mail
  Call Date
  När önskar ni bli uppringd?
  Send_Callback

 

Helgdagar och högtider i Turkiet


Turkiet firar precis som Sverige högtider då man besöker familjen, äter god mat och har det trevligt tillsammans. Banker och flera statliga företag kan ha stängt under vissa högtider. Här är de aktuella datumen för 2024.

Datum för helgdagar och högtider 2024


1 jan Nyårsdagen 
23 april Självständighetsdagen och Barnens dag 
1 maj Arbetarnas dag 
19 maj Atatürks, Ungdomens och Idrottens dag 
11 mars -9 april Ramadan – fastemånad. Enligt den gregorianska kalendern flyttas tidpunkten för ramadan tillbaka med omkring elva dagar varje år eftersom den muslimska kalendern är en månkalender. 
10 april – 12 april "Ramazan Bayrami" som även kallas av många “Şeker Bayram”- godisfesten“ startar när fastemånaden är slut. Festen pågår i tre dagar och under dessa dagar besöker man släkt och vänner. Man ger små presenter, ofta i form av godsaker och bakelser. 
15 juli "Demokrasi ve direnme hakki günü” - Dag för demokrati och motstånd. 
16 juni - 19 juni "Kurban Bayrami" (offerfesten)  
30 augusti "Zafer Bayrami" Befrielsedagen/segerdagen 
29 oktober ”Cumhuriyet Bayrami”- Republikens dag. 


Hur går det till när man firar Ramadan i Turkiet?


Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern och den heliga fastemånaden, som är en av islams fem pelare. Genom att från gryning till skymning helt avstå från mat, dryck och sex ska muslimer som deltar i fastan lära sig tålamod och ödmjukhet och öka sitt medvetande om religionen.

Man ber till Allah (Gud) oftare än vanligt och önskar då förlåtelse för gångna synder och vägledning för att leva rättfärdigt och rena sig själva genom avhållsamhet och goda gärningar. Alla förväntas uppträda väl, ge allmosor, högakta sin familj och undvika våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och ryktesspridning. 

Ramadan är också en tid för festligheter då familjer, släktingar och vänner träffas för att bryta fastan eller äta senare måltider tillsammans. Företag sponsrar banketter för medarbetare och kunder. Bättre bemedlade personer dukar upp och delar ut mat till den som inte har råd eller hinner hem innan solen går ner. Gator och byggnader dekoreras och påkostade tv-produktioner är mycket populära i många länder. Ramadan följs av högtiden Şeker Bayramı (sockerfesten). Många muslimer tror att ramadan är en lyckobådande månad eftersom Gud, för profeten Muhammed, uppenbarade de första verserna i islams heliga skrift Koranen.